Deze WordPress website wordt in het openbaar ontwikkeld. Meer informatie

Welkom bij WordPress

Voor de zoveelste keer de afgelopen 10 jaar heb ik weer een WordPress geïnstalleerd en ga ik volledig van nul een custom thema ontwikkelen. Met dat verschil dat ik het in kleine stappen ga doen en dit per stap ga documenteren op dezelfde website die ik ga bouwen (deze dus).

Geen idee nog hoe die stappen er precies uit zullen gaan zien. Of in hoeverre mijn afwegingen en keuzes ook interessant kunnen zijn voor anderen. Maar de keren dat ik deze manier van bouwen tegen ben gekomen heb ik het altijd met veel interesse gevolgd. Maar we gaan het zien…

Op dit moment bouw ik in opdracht minimaal 10 custom WordPress websites per jaar. Sommige ontwerp ik ook, soms werk ik samen met een ontwerper. En hou ik een 30+ websites in de gaten. Sommige echt in onderhoud, andere omdat ik problemen liever voor ben dan dat ik een zwaar verwaarloosde website moet zien op te lappen.

En dat dan onder mijn eigen naam of in opdracht van een internetbureau of grafisch vormgever. De laatste jaren werk ik voornamelijk samen met Heers.nl en SoulKitchen. De eerste is meer gespecialiseerd in SEO en conversie, en de tweede meer gericht op vormgeving en content. Prima combi dus met allebei (of eigenlijk alledrie) zijn eigen uitdagingen. En ja, allebei die websites heb ik ook gebouwd.

Uiteindelijk moet dit een persoonlijk portfolio met een blog, een werkoverzicht en nog wat extra functionaliteiten op gaan leveren. Doel is verder niet direct om nieuwe opdrachten te generen maar meer om mijn gedachten, idee├źn en ervaring te ordenen. En om een beetje te spelen met de zoekresultaten in Google.

Ik heb me de afgelopen jaren met bijna alle takken van sport binnen de online wereld wel een beetje beziggehouden. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar het web mooi en functioneel te maken. En dan vind ik vooral het zoeken naar een goede balans tussen die twee belangrijk en interessant.

Wat nu

Ik zal mijn best doen om zoveel mogelijk Nederlandse termen te gebruiken. Wat soms wat lastig zal zijn omdat ik verder bijna alles in het engels lees en doe. En zal proberen elke stap zo duidelijk mogelijk met veel voorbeelden uit te leggen. Dit zijn dan zowel technische als vormgeving stappen. Ook weet ik nog niet wat het ‘instapniveau’ moet worden omdat ik geen idee heb wie dit zou willen lezen (let me know!).

Zonder thema doet WordPress helemaal niks. Dus de eerste stap om deze blog en website online te kunnen zetten was een heel minimaal thema. Maar daarover zal het eerste bericht hierna gaan denk ik. Of toch eerst over alle instellingen die je moet doen als je een WordPress voor het eerst in gebruik neemt.

»