Deze WordPress website wordt in het openbaar ontwikkeld. Meer informatie

WordPress basis instellingen

Na de installatie is het verstandig om je WordPress basis instellingen goed te hebben staan. Deze vind je onder ‘Instellingen’. Iedere developer heeft zo zijn eigen voorkeuren natuurlijk en hangen ook erg af van de doel van de website.

Algemeen

Mocht je website nog niet in de juiste taal staan doe dit dan als eerste en sla dit dan op. Dan staan een aantal andere instellingen ook direct goed. Scheelt weer tijd.

Verder is het belangrijk dat het ‘Administratie e-mail adres’ een adres is waar je toegang toe hebt. De rest is puur voorkeur. Voor deze website zet ik de datum op volledig uitgeschreven. Puur omdat ik dat vriendelijker over vind komen. Tijd ga ik niet gebruiken.

Schrijven

Hier hoef je eigenlijk nooit iets aan te passen (hoogstens de standaard categorie, maar daar kom ik later nog eens op terug)

Lezen

Bovenste instellingen wederom eigen voorkeur. Belangrijk is het vinkje onderaan voor ‘Blokkeer zoekmachines om deze site te indexeren’. Als deze aangevinkt is zal google (en andere zoekmachines) je website overslaan. Handig als je nog aan het ontwikkelen ben, maar ook snel over het hoofd te zien.

Discussie

Op deze blog komen geen reacties te staan. Daar is social media voor. Vandaar dat ik hier alles uitvink. Met uitzondering van:

  • ‘Schrijvers van reacties moeten naam en e-mailadres opgeven’
  • ‘Gebruikers moeten ingelogd zijn om te kunnen reageren’
  • ‘Reactie moet handmatig worden goedgekeurd’  

Dit is puur voor de vorm, want ik ga nergens ook maar een functie gebruiken die een reactie zou kunnen toelaten. Later tijdens het opruimen van de admin zijde haal ik ook het ‘Reacties’ gedeelte weg uit het menu. Puur voor overzicht en dus gebruiksvriendelijkheid.

Media

Deze WordPress instellingen zijn ontzettend afhankelijk van het thema. Ik heb zelf een systeem die al een tijd lang goed lijkt te werken.

WordPress media instellingen

WordPress heeft ook nog een medium_large afmeting en die zet ik dan op 960px breedte met onderstaande code. Zo heb ik met de standaard afmetingen binnen WordPress een prima keuze.

function kdw_on_admin_init() {
    update_option('medium_large_size_w',960); // originally 768
    update_option('medium_large_size_h',0); 
} 
add_action('admin_init', 'kdw_on_admin_init' );

Hoogte op niks of 0 zorgt er voor dat foto’s nooit in hoogte of breedte afgeknipt worden. Mocht ik dit wel nodig hebben zoals bijvoorbeeld vierkant dan voeg ik een extra aparte afmeting toe. Net als voor extra grote achtergrond afbeeldingen.

Permalinks

De url structuur besteed ik altijd veel aandacht aan voor mij altijd. Zeker met wat ingewikkeldere websites is dit vaak mijn uitgangspunt bij het technisch uitwerken. Fijn als je ook gewoon aan een url kunt zien waar je zit in de website. En nog fijner als dan ook de breadcrumbs overeenkomen. Maar je kan helaas niet altijd alles hebben. En op het moment dat je custom posts gaat mengen met pagina’s en categorieën dan wordt het schipperen.

Er is ook wat voor te zeggen om je url zo kort mogelijk te houden en alle pagina’s direct na de url te tonen (in de root). Normaal is het verstandig om dit vanaf de start goed in te stellen, maar ik weet nu nog niet waar dit precies toe gaat leiden dus laat ik deze nog even op ‘Berichtnaam’ staan. Dat is het makkelijkste straks te veranderen mocht ik de pagina’s toch liever onder /blog/berichtnaam/ willen hebben.

Privacybeleidspagina

Degene die WordPress automatisch voor je maakt is een prima uitgangspunt. Maar loop hem echt even na, want er kan veel weg. Op deze website zal voorlopig het enige zijn wat ik doe is Google Analytics gebruiken (uiteraard geanonimiseerd).

Tijd voor de volgende stap: Plugins

«
»