Deze WordPress website wordt in het openbaar ontwikkeld. Meer informatie

WordPress Plugins

Mijn streven is altijd om het met zo min mogelijk plugins af te kunnen. Scheelt vaak veel gedoe op de lange termijn. En de meeste WordPress plugins komen met een overkill aan mogelijkheden terwijl je vaak maar een klein gedeelte gebruikt.

Dus als het even kan ontwikkel ik de functionaliteit liever zelf (bouw niet voor niets custom thema’s). Maar het wiel opnieuw uitvinden is natuurlijk niet de bedoeling en ik kan het ook echt niet altijd beter.

Vaste prik

Na de basis-instellingen zijn de plugins aan de beurt. Ik doe dit meestal voordat ik begin met het thema en vaak test ik eventuele voor mij nieuwe plugins ook uit op een andere website (scheelt weer vervuiling van de database).

Waar ik me vingers echt niet meer aan brand is zelf formulieren maken. Eigenlijk vooral omdat het zoveel tijd kost (zowel bouwen en testen als latere aanpassingen). En dan steekt Gravity Forms er toch wel bovenuit. Maar als het gratis moet dan werken Ninja Forms of Contact Form 7 ook prima.

Yoast voor de SEO en ik gebruik meestal ook de breadcrumbs van Yoast. Met meestal een paar filters om het te laten kloppen met mijn url-structuur. Mochten er 301 redirects zijn dan via Simple 301 Redirects. En de sitemap meestal via WP Sitemap Page.

Beveiliging meestal door WordFence, en alle updates en backups lopen via een centraal account bij ManageWP.

Om in de gaten te kunnen houden wat een klant uitspookt in mijn/zijn website installeer ik vaak ook Activity Log. En als ik bang ben om dat er te grote foto’s ge-upload gaan worden dan zet ik Imsanity er ook op (vervangt te grote foto’s voor een kleinere versie).

Overzicht WordPress plugins
Huidige situatie

Voor het thema zelf

De belangrijkste plugin voor mij als thema bouwer is toch wel Advanced Custom Fields (ACF Pro). Het maakt het creĆ«ren van ingewikkelde invulvelden, optie pagina’s en gutenberg-blokken stukken eenvoudiger.

Ik heb voor ACF inmiddels zelf een aantal losse plugins ontwikkeld / verzameld voor wat extra functionaliteiten. Zo gebruik ik een versie van deze icon-picker veel om svg-iconen uit een mapje te kunnen laten kiezen.

Veel meer WordPress plugins zijn er meestal niet nodig. Tenzij er een extra functionaliteit in de website moet komen (zoals een webwinkel, vacatures, … ). Agenda’s bouw ik tegenwoordig meestal zelf. En alles rondom Google Maps of Open Street Map eigenlijk liever ook.

Ik zal deze blogpost nog wat verder uitwerken (Akismet, WP Rocket, Duplicator) en alle plugins ook netjes van link voorzien.

«